Течност за чистачки

- Състав на качествените течности за чистачки

Висококачествените продукти са съставени от денатуриран етилов алкохол, специални миещи вещества (емулгатори), смазочни компоненти, оцветители и ароматизатори.

- Приложение на течоностите за чистачки

Течностите за чистачки за предназначени да запълнят резервоара към чистачките на автомобила и служат за почистване на автомобилните стъкла. С помощта на активните почистващи елементи бързо и без проблеми се отстраняват най-различни замърсявания, които пречат на видимостта - остатъци от насекоми, прах, кални следи и други.

- Водата като течност за чистачки

Не се препоръчва използването на вода като течност за чистачки, защото може да доведе до много проблеми. Водата няма възможност бързо и оптимално да се справи с органичните замърсители – мухи, пеперуди и други насекоми. При използването на вода следите от тях по-скоро се размазват и така се намалява видимостта. Водата замръзва при 0°С, а това води до увеличаване на обемите, следователно замръзването на водата може да предизвика спукване на резервоара за съхранение на течността. От „твърдата“ вода с високо съдържание на минерали се образуват на отлагания и се натрупва котлен камък, което от своя страна може да запуши резервоара за течността.

- „Фалшивите“ течности за чистачки

Ясно е, че всеки продукт със съмнителен произход крие рискове и опасности не само за състоянието на автомобила, но и на неговия водач. Една от основните съставки на течностите за чистачки са алкохолите. Най-подходящи за тази цел са етиловият и изопропиловият алкохол. Употребата на метилов алкохол е недопустима и може да бъде изключително опасна. Метиловият спирт или метанол е безцветна отровна течност, която се получава при суха дестилация от дърво или чрез окисляване на метан. Метанолът е забранен за употреба в състава на течните битови химични препарати с Наредба №35 от 1 септември 1995 г. на Министерство на здравеопазването. При поглъщане на метанол настъпват тежки последици за организма – наблюдават се главоболие, гадене, повръщане, може да се стигне и до загуба на зрение. Метиловият алкохол е често срещана съставка в много търговски продукти, но използването му в продукти, които могат да влазат в контакт с човешкия организъм, е абсолютно недопустимо. При течностите за чистачки изпаренията достигат до купето на автомобила, а при продължително шофиране това е не само вредно, но и опасно. Продуктите на някои прозводители са на много изгодна цена и с изключително приятен аромат. Имайте пред вид обаче, че този аромат най-често прикрива неприятната миризма на някоя вредна съставка. Често се наблюдават проблеми с лаковото покритие и перата на чистачките. Това се дължи на някои агресивни елементи в състава на течността и на насъвместимостта им с автомобилния лак и с гумения материал, от който са изработени чистачките. Съвместимостта на материалите се гарантира с извършването на редица изпитания чрез определена утвърдена методика. Зимната течност за чистачки Prista е преминала успешно както тестовете за съвместимост с гумения материал, така и тези за съвместимост с лаковото покритие. Тестовете са провеждани в Германия, като са използвани международно утвърдени методи. Не трябва да се подминава и тестването за съвместимост с вода. Доста често се случва отделните използвани съставки да не са съвместими с различната по твърдост вода, поради което в казанчето се образуват неразтворими вещества. Те или се утаяват на дъното, или плуват по повърхността. С времето това води до запушване на дюзите и така става невъзможно пръскането и почистването на стъклото.

- Видове течности според сезона

Основно се различават зимна и лятна течност. Освен това има концентрирана течност за чистачки, която трябва да се разрежда в определено съотношение, и готова за използване течност. Преди да заредите течността, трябва да сте сигурни, че използате такава, която е подходяща за съответния сезон. Никога не използвайте в резервоара за чистачки течност, която не е предвидена за тази цел, например антифриз, защото той не замръзва. Зимната течност за чистачки Prista се разрежда с вода в съотношение 1:3, при което се постига температура на замръзване минус 20°С. Лятната течност за чистачки Prista се разрежда с вода в съотношение 1:10. Не използвайте зимна течност през лятото и обратно. Лятната течност няма нискотемпературни свойства и съответно може да замръзне. Зимната пък има минимално съдържание на добавка за органични замърсители, следователно с нея не могат да се почистват следите от насекоми, които са най-чести през лятото. Не икономисвайте от течността за чистачки, като я замествате с вода през лятото и есента. Водата не е добро миещо средство за автомобилните стъкла, освен това употребата ѝ води до образуване на котлен камък и до запушвания. Цветът на течността за чистачки по никакъв начин не определя нейното качество. Цветът е само търговски индикатор и начин да различите течността за чистачки от водата. За зимния сезон по-удобни са готовите за употреба течности, но спокойно може да ползвате и концентрат, стига да спазвате препоръките на производителя. За да бъде шофирането удоволствие във всеки сезон и при различни атмосферни условия, използвайте течности за почистване на стъкла, произведени от фирми, доказали във времето качествата на своите продукти. Избирайте опаковки, на чиито етикети е изписан точният състав и указания за разреждане. Независимо, че течността само се долива и този разход може да ви струва излишен, качествената течност и доброто състояние на стъклоизмиващите устройства ви гарантират добра видимост на пътя, а това е една от предпоставките за безопастно пътуване.